On he de llençar un aparell elèctric o electrònic?

Els RAEE són tots els aparells elèctrics i electrònics que usem habitualment i que passen a ser residus quan deixen de funcionar i es tornen inservibles.

Aquesta definició comprèn tots els components, subconjunts i consumibles que formen part del producte en el moment en què es rebutja.

Els RAEE d’ús domèstic es classifiquen
de la manera següent

Aparells de bescanvi de temperatura

Pantalles i monitors

Làmpades

Grans aparells. Mides exterior >50cm

Petits aparells. Mides exterior <50cm

Petits aparells d’informàtica i telecomunicacions

Cartutxos d’impressió

Què se’n fa dels RAEE?

Un cop hem dipositat correctament el nostre RAEE, l’aparell segueix un procés de reciclatge. En primer lloc, en una planta de classificació, es revisa per si es pot reparar i reutilitzar.

Si no és així, es trasllada a una planta de tractament on es gestionen les substàncies perilloses (olis, metalls pesants) i se separen la resta de materials classificats en: metalls fèrrics i no fèrrics, vidres, plàstics i altres. Es valoritzaran per tal que puguin retornar al circuit de producció per a fer nous aparells.

Què contenen?

Els aparells estan formats per peces i components fets amb materials molt diversos. Bàsicament es tracta de metalls (fèrrics i no fèrrics), plàstics, vidres i altres (fusta, cautxú, cartró, etc…).

Entre aquests hi ha materials perillosos com ara el mercuri (produeix danys greus al sistema nerviós i al cervell), el plom (potencia el deteriorament intel·lectual), el cadmi (s’acumula en el medi i afecta ossos i ronyons), el crom, l’arsènic o l’antimoni.

Per posar alguns exemples, un sol tub fluorescent pot contaminar 16.000 litres d’aigua, una bateria de telèfon mòbil, 50.000 litres, i un televisor pot arribar a contaminar fins a 80.000 litres d’aigua.

També contenen materials valuosos totalment recuperables, com ara plàstics de molts tipus i metalls com alumini, ferro o coure, fins i tot metalls preciosos com plata, or, platí o paladí.

Segons diversos estudis, s’estima que si es recuperessin totes les deixalles mundials de RAEE s’obtindrien 55.000 milions d’euros a l’any en materials que deixarien de ser perjudicials per al medi ambient i la salut. Per tots aquests motius és imprescindible tractar els residus dels aparells elèctrics i electrònics de manera adequada i no llençar-los ni al medi ambient ni barrejar-los amb altres residus.

Preguntes freqüents

Són Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics. Poden ser domèstics procedents de llars particulars o poden ser de fonts comercials, industrials, institucionals o d'un altre tipus.

Quan compris un aparell elèctric o electrònic nou en un punt de venda, la persona venedora està obligada a recollir l'antic aparell equivalent de forma gratuïta, tens 30 dies per portar-lo al punt de venda.

Si l'aparell és molt petit (< 25 cm) les botigues d'aparells elèctrics i electrònics de més de 400 m² han de recollir-lo de manera gratuïta i sense necessitat de comprar-ne un d'equivalent. Allà hi trobaràs un contenidor especial on deixar-los. Si és més gran, caldrà que el portis a la deixalleria municipal o punt verd, mai el deixis al carrer, ni a cap contenidor de recollida selectiva i encara menys en un entorn natural.

Quan adquireixis un aparell elèctric o electrònic a través d'internet, la persona distribuïdora s'ha d'endur de forma gratuïta l'aparell antic equivalent al que has comprat quan es faci el lliurament.

En comprar un nou electrodomèstic o aparell de gran format (> 50 cm), inclosa la compra en línia, la persona venedora ha de recollir l'antic aparell de forma gratuïta.

En aquest cas hauràs de portar-lo a la deixalleria municipal o punt verd. Mai el deixis al carrer, ni a cap contenidor de recollida selectiva i encara menys en un entorn natural.